Φώτα ημέρας

Daytime lights Audi - Φώτα ΗμέραςΥποχρεωτικά από το 2011.

Έκαναν την εμφάνιση τους μαζί με την το AudiA5 κάπου στο τέλος του 2007. Το εν λόγο μοντέλο της γερμανικής εταιρίας πέραν του προχωρημένου designήταν εξοπλισμένο για πρώτη φορά με κάτι φώτα που είχαν διαφορά με τον κοινό φωτισμό. Γίνονταν αντιληπτά για το πρωτοποριακό σχεδιασμό τους καθ’ όλη την διάρκεια ...τις μέρας και όχι της νύχτας !!! Από τότε βλέπουμε όλο και πιο πολλά μοντέλα να είναι εξοπλισμένα με τα «φώτα ημέρας».

Τι ακριβώς όμως είναι αυτά τα λεγόμενα «φωτά ημέρας»;

Πρόκειται λοιπόν για φώτα που ενεργοποιούνται αυτόματα όταν ο κινητήρας τίθεται σε λειτουργία, και βοηθούν τα οχήματα να γίνονται ευκολότερα αντιληπτά στους υπόλοιπους χρήστες των δρόμων. Παράλληλα τα DRL (Daytime running light) καταναλώνουν μόλις το 25-30% της ενέργειας που απαιτείται για τα συνηθισμένα φώτα. Το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 10% για τα φώτα LED.

Διαφορά φώτων ημέρας με μεσαίων φώτων

Ενώ τα Daytime vs normal car lightsμεσαία φώτα προορίζονται για βοήθεια στο σκοτάδι, τα φώτα ημέρας αποτελούν παθητικό στοιχείο για να διακρίνεστε καλύτερα και φώτα ημέρας

Εδώ βλεπουμε την σιαφορά της λυχνίας μεταξύ των φώτων ημέρας (πάνω) και της μεσαίας σκάλας (κάτω).

 

 

Υποχρεωτικά σε όλα τα νέα τα μοντέλλα

Mandatory for all new modelsΜελέτες του SWOV-Institute for Road Safety Research απέδειξαν ότι με τα φώτα ημέρας αποφεύγονται 58 % των ατυχημάτων με σοβαρά τραυματισμένους. Το αυτοκίνητό διακρίνεται νωρίτερα και καλύτερα, πράγμα που πολλές φορές δίνει για στους άλλους μεγαλύτερο διάστημα για να αντιδράσουν

Έτσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στοχεύοντας στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας,  αποφάσισε να υιοθετήσει την πρόταση για τον υποχρεωτικό εξοπλισμό με φώτα ημέρας (Daytime Running Light – DRL) όλων των νέων οχημάτων, αρχής γενομένης από το 2011.

Η σχετική οδηγία θα ισχύσει από τις 7 Φεβρουαρίου 2011 για όλα τα νέα επιβατικά και μικρά βαν. Όσον αφορά τα νέα φορτηγά και λεωφορεία η εφαρμογή του μέτρου θα αρχίσει τον Αύγουστο του 2012.

Η νομοθεσία προδιαγράφει ειδικό έλεγχο τύπου πριν δοθεί η έγκριση χρήσης των φώτων ημέρας σε ΙΧ και επαγγελματικά οχήματα. Το ότι τα φώτα ημέρας  έχουν περάσει με επιτυχία όλους τους απαιτούμενους ελέγχους τύπου μπορείτε να το διακρίνεται από τις ακόλουθες σημάνσεις:

Σήμανση ελέγχου τύπου „RL“ – σημαίνει Φώτα ημέρας

Σήμανση ECE, π.χ. „E1“ – το χαρακτηριστικό χώρας 1 σημαίνει για παράδειγμα Γερμανία.

Αριθμός ελέγχου τύπου, π.χ. „00 1722“ – οι δύο πρώτοι αριθμοί περιγράφουν το έτος της διάταξης (στο παράδειγμα αυτό 2000), οι τελευταίοι αριθμοί περιγράφουν τον ειδικό αριθμό του φανού.

Εξοπλίζοντας το αυτοκίνητό σας με φώτα ημέρας

How to fit you vehicle daylight kitΑν και δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία ρύθμιση για υποχρεωτική τοποθέτηση των «φώτων ημέρας», η μεγάλη κατασκευαστές έχουν αντιληφτεί  την τάση της αγοράς για περισσότερη ασφάλεια αλλά και διαφορετικό designστον ήδη υπάρχοντα στόλο.Έτσι εταιρίες όπως η Hella έχουν σπεύσει να καλύψουν αυτές τις ανάγκες με πρωτοποριακά προϊόντα για όλα τα γούστα προσθέτοντας ένα ακόμα σξεσουάρ αυτοκινήτου στην γκάμα τους.

Ένας ερασιτέχνης με καλές γνώσεις θα μπορούσε να κάνει την τοποθέτηση μόνος του. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε σετ ειδικά για ορισμένα μοντέλα αυτοκινήτων, όπως π.χ. για το Golf IV η τοποθέτηση διαρκεί 1-2 ώρες.

Για την τοποθέτηση των σετ γενικής χρήσης είναι δύσκολος ο προσδιορισμός της διάρκειας λόγω των πολλών μοντέλων που υπάρχουν. Εδώ θα ήταν προτιμότερο να επισκεφτείτε ένα συνεργείο.

ΠΗΓΗ: www.hella.com

Link: http://www.daytime-running-light.com/GR/index.html#